تجزیه فتوکاتالیستی آلاینده های آب با فناوری نانو
تجزيه فتوکاتاليستي آلاينده هاي آب با فناوري نانو
پژوهشگران دانشگاه شهيد چمران با ساخت نانو سيم هاي اکسيد مس ( Cuo )، موفق به تجزيه و حذف فتوکاتاليستي مواد رنگي سمي و مخرب از آب شدند . از اين نانوسيم هاي نيمه رسانا مي توان در صنايع نانوالکترونيک و کشاورزي بهره گرفت .
به گزارش نشريه مهندسي آب از ستاد ويژه فناوري نانو ، از اين نانو سيم ها مي توان در تجزيه ترکيبات بد بو ، از بين بردن رنگ هاي سمي و مخرب ، تجزيه قارچ کش ها ، علف کش ها و آفت کش هاي مضر ، استفاده کرد.
تبديل مواد مضر آلي به مواد معدني بي خطر ، توليد حسگرها و ايجاد خاصيت آّب گريزي در سطوح ، از ديگر کاربردهاي اين نانو سيم هاست .
با توجه به آثار مخرب آلودگي هاي زيست محيطي ، تجزيه آلاينده هاي آلي يکي از موضوعات اصلي تحقيقات جديد است . در اين راستا ، استفاده از فتوکاتاليست هاي نيمه رسانا نسبت به مواد معمول ، توجه بسياري از محققان را به خود جلب کرده است .
فتوکاتاليست Photocatlyst) ) به کاتاليزورهايي گفته مي شود که در حضور نور فعال مي شوند . کاتاليزور ماده اي است که سرعت واکنش شيميايي را افزايش مي دهد بدون آن که در واکنش شرکت کند .
به گفته نرگس معمار غفاري ، کارشناس ارشد فيزيک از دانشگاه شهيد چمران اهواز ، تجزيه و حذف رنگ نارنجي متيل از آب ، به وسيله نانو ذرات تيتانيا ( Tio2 ) که به عنوان بهترين فتوکاتاليست شناخته شده است، به سختي انجام مي گيرد . اما با استفاده از نانو سيم هاي اکسيد مس توليد شده در اين طرح ، حدود 75 درصد اين ماده سمي تنها در مدت زمان 180 دقيقه تجزيه خواهد شد .
وي افزود : روش هاي مختلفي براي توليد نانوسيم اکسيد مس وجود دارد . در ميان آن ها ، اکسيداسيون حرارتي مستقيم از يک لايه مس ، ساده ترين و مناسب ترين راه براي توليد در مقياس بزرگ است . چالش مربوط به ساخت اين نانو سيم ها اين است که ، معمولا در طول فرآيند اکسيداسيون ، يک لايه از دي اکسيد مس ( Cu2o ) در سطح رشد مي کند ، که مي تواند خواص بستر نانوسيم اکسيد مس ( Cuo ) را تغيير دهد .
غفاري افزود : در اين کار ما موفق به ساخت نانوسيم هاي تک فاز اکسيد مس ( Cuo ) شديم . همچنين جهت مند کردن چيدمان نانوسيم ها بدون استفاده از قالب و به کمک اعمال ميدان الکتريکي که روشي تقريبا آسان و ارزان است انجام شده .
اين تحقيقات ، حاصل پژوهش محققان علوم پايه گروه فيزيک دانشگاه شهيد چمران است که از سوي نرگس معمار غفاري ، دکتر منصور فربد و دکتر ايرج کاظمي نژاد ( اعضاي هيئت علمي دانشگاه شهيد چمران ) صورت گرفته است .
تاريخ ثبت خبر :
۱۳۹۳/۴/۳
منبع :
نشريه مهندسي آب