راهنما
دانستنی های آب و هوا
آموزش
 
تماس با ما
نام :
تلفن :
ایمیــل :
پیغام :

آب حیات است و فیلتر فقط فیلتر

نام رده : سوالات عمومی 
نام سوال کننده : فرهاد , مقدم
متن سوال : با سلام , انشاالله بحق پنج تن آل عبا جواب بنده مانند بعضی از سوال کنندگان مشمول مرور زمان نشود , چند سوال اساسی دارم که ممنون میشوم اگر جواب دهید
1- بنده فکر میکنم که جنس آب مصرفی و پساب تولید شده چندان فرقی با هم نداشته چرا که خروجی آب در محفظه ممبران برای هر دو مورد کنار هم بوده و اگر هم تفکیکی باشد بیمورد و زائد است و اصولا" پساب فقط برای جاری بودن مواد در محفظه و حفاظت از فیلتر ممبران است
2- شیر یکطرفه صرفا" برای جلوگیری از ورود آب منبع به داخل سیستم و خروج آن از قسمت پساب است
3- صرفه جوئی در مصرف آب ارجح است بر نگهداری سیستم و به نظر شما اگر جلوی خروج آب به نحوی که کمتر از 300 میلی از پساب خارج شود(مثلا 100 میل) مشکلی ایجاد میکند منظورم فقط مشکل برای پمپ است
پاسخ : با سلام و تشكر از اينكه نقطه نظرات خود را با ما در ميان مي گذاريد و عذر خواهي ما را براي دير جواب دادن بپذيريد.
در مورد سوال يا نظر اول شما : درست است كه دو خروجي محفظه فيلتر ممبران در كنار هم قرار گرفته است و هر دو به يك محفظه مثصل هستند ولي دليل بر آن نيست كه كيفيت آب خروجي آنها يكسان است. اگر به داخل محفظه ممبران با دقت بنگريد و نحوه قرار گيري فيلتر ممبران را درون آن بررسي كنيد به اين طراحي ساده پي مي بريد كه يكي از خروجي ها در وسط سر گنبدي شكل محفظه قرار دارد و ديگري در كناره سر گنبدي شكل و اين دو خروجي وقتي از هم جدا مي شوند كه فيلتر ممبران را درون محفظه قرار دهيم. در واقع يك واشر بزرگ انتهاي ممبران ، غشاهاي ممبران و دو واشر كوچك سر ممبران باعث جداسازي سه جريان آب با كيفيت هاي متفاوت درون محفظه ممبران مي شوند كه در ادامه نحوه جداسازي توضيح داده خواهد شد. اين سه جريان شامل : آب ورودي ، پساب و آب تصفيه شده مي باشند.
همانطور كه گفته شد به طراحي محفظه ، فيلتر ممبران و نحوه قرارگيري ممبران درون محفظه توجه كنيد، لوله خروجي فيلتر ممبران كه داراي 2 واشر كوچك است درون خروجي كه در وسط سر محفظه بود و خود به شكل لوله اي قطور تر از لوله ممبران است قرار مي گيرد اين باعث مي شود آبي كه از غشاهاي ممبران عبور كرده و به لوله مورد نظر در مركز ممبران ميرسد بعنوان آب تصفيه شده وارد اين خروجي مي شود و 2 واشر فوق الذكر مانع از ورود جريان آبي مي شود كه نتوانسته از غشاهاي ممبران عبور كند و به سمت خروجي پساب در حال حركت است و همراه با خود ناخالصي هايي را كه به دليل بزرگتر بودن از منافذ ممبران نتوانسته اند از آن عبور كنند را مي برد. بوسيله تستر هاي مختلف مانند تستر ساده TDS متر ديجيتال كه همه همكاران و سرويسكاران با خود دارند مي توانيد كيفيت اين دو خروجي را نسبت به هم بسنجيد و متوجه تفاوت زياد ناخالصي ها در اين دو شويد.
همچنين يك عدد اورينگ بزرگتر در ورودي ممبران قرار دارد كه باعث جداسازي آب ورودي با پساب مي شود و باعث جداسازي آب ورودي محفظه ممبران با آب تصفيه شده هو خود غشا ها هستند. باز با TDS متر مي توانيد متوجه تفاوت كيفيت آب ورودي محفظه ممبران با پساب و آب تصفيه شده شويد. مثلا اگر آب ورودي داراي TDS 500 باشد احتمالا پساب 700 و آب تصفيه شده زير 50 خواهد بود. اگر TDS متر در دسترس نبود با طعم آب يا ميزان رسوبگذاري هر كدام از اين آب ها درون كتري كيفيت قابل مقايسه است.
در مورد وجود پساب : وجود جريان پساب بخشي از سيستم اسمز معكوس RO است و با نبود آن فرايند اسمز معكوس كه باعث جداسازي آب سنگين از آب سبك و خالص است انجام نمي پذيرد، علاوه بر آن جريان پساب ناخالصي هايي را كه از غشاي ممبران عبور نمي كنند را دفع كرده و مانع از تجمع و رسوب آنها در غشاها مي شود و اين باعث شستشوي مداوم ممبران و افزايش طول عمر آن مي شود.

در مورد سوال دوم : اگر منظورتان از شير يكطرفه زانويي سوپاپدار يا يكطرفه خروجي آب تصفيه شده است، بله. از آن جا كه مخزن دستگاه تصفيه آب تحت فشار است وقتي كه پر شود و توسط سوئيچ قطع فشار بالا پمپ خاموش شود ميتواند بر فشار آب خروجي ممبران غلبه كرده و دوباره وارد محفظه ممبران شود و از آنجا كه فشار لازم جهت عبور از غشا را ندارد از خروجي پساب جاري شده و هدر ميرود. جهت جلوگيري از اين امر زانويي خروجي آب تصفيه شده داراي سوپاپ يكطرفه است. البته وجود اين زانويي يكطرفه دليل ديگري نيز دارد و آن بوجود آمدن فشار لازم پشت سويچ هاي پرشر يا سوئيچ قطع فشار بالا براي عمل كردن سوئيچ جهت خاموش كردن پمپ است.

در مورد سوال سوم : درست است كه صرفه جويي در مصرف آب خيلي مهم است ولي آيا تصفيه آب آلوده مهم نيست؟ همانطور كه به دلايل فوق الذكر گفته شد در اين سيستم وجود پساب لازم است ولي در مورد ميزان آن، در خروجي پساب قطعه اي بنام محدود كننده جريان پساب است دليل وجود آن كاهش فشار پساب جهت ايجاد فشار آب پشت غشاي ممبران است تا آب خالصتر بتواند از ممبران عبور كند اگر اين قطعه نبود اكثر آب ورودي به ممبران بدون اينكه از غشاي ممبران عبور كند به سمت پساب جاري مي شد. ولي اينكه دبي آب خروجي اين قطعه چقدر باشد معمولا سازندگان بر مدل 300mm آن توافق دارند. شايد اگر اين ميزان كمتر شود باعث ايجاد رسوب گذاري پساب در غشاي ممبران شود و فرآيند تصفيه بخوبي صورت نگيرد.
تمامي اين پاسخ ها نظرات شخصي ما بوده و ممكن است نظرات علمي بهتري هم وجود داشته باشد.
موفق باشيد.
تاريخ سوال : ۱۳۹۳/۲/۱۵
تاريخ پاسخ : ۱۳۹۳/۸/۲۷